2011. október 2., vasárnap

A makett


A makett francia eredetű szó, jelentése:   valaminek a kisméretű, arányos modellje, valósághű vázlata, vagy mása.
Akkor most modell vagy makett? A legelterjedtebb értelmezés szerint a modell egy szerkezet működését mutatja be: például Otto-motor modellje. A természettudományok is modelleket alkotnak egy-egy jelenség leírásához, nem maketteket. A makett a kinézetre összpontosít: például egy terület beépítését maketten, és nem modellen szemléltetik.
De makettező körökben nem mindig szoktak különbséget tenni a két szó között. Ennek lehetséges oka, hogy angolul (a makettezésben is legelterjedtebb nyelven) modelnek nevezik maketteket. És ha a modell makettet jelent, akkor minek őket megkülönböztetni?
Zárójelben jegyzem meg, hogy autómodell-gyűjtő körökben a két szó jelentése eltérhet. Ebben az esetben a modell gyárilag összerakott, a makett általunk épített kicsinyített autóra utal.
Léteznek : közlekedési makettek,melyel bizonyos útszakaszokat,vagy körforgalmat mutatnak be.
Vannak épület, hajó, és egyéb jármű makettek, ide tartozik a modellvasút is, ahol egy terepasztalon akár egy egész városrész kicsinyített mását is láthatjuk.
Egy egyszerű makett készülhet akár kartonpapírból , de egy minden részletet hűen tükröző makett a fától kezdve, gipsz, műanyag, üveg és különféle más anyagot is tartalmazhat.
Akinek a tanulás mellett van egy kis szabadideje, az neki is láthat egy makett elkészítéséhez.
Hajrá!

1 megjegyzés:

  1. Aguste Maquet volt az a szellemíró aki felvázolta ill. segédkezett Dumasnak meg írni a Monte Cristo grófja könyvet. Érdekes..

    VálaszTörlés